Film och religion - livstolkning på vita duken

För många har biografmörkret kommit att bli en plats där verklighetens stora frågor bearbetas, ett privilegium som tidigare kyrkan gjorde anspråk på. Film utgör idag en väsentlig del av vårt samhälles kulturella landskap och formulerar mer eller mindre medvetet förändringar i vår gemensamma symbolvärld. Sättet att diskutera existentiella frågor hos filmen förändras från tid till tid och från kultur till kultur. Möjligheterna är många. I biosalongen, liksom i kyrkorummet, drömmer vi om andra sätt att vara människa på.

Filmens stora genomslagskraft gör att vi behöver ta hjälp från olika perspektiv för att kunna kritiskt analysera och diskutera hur vi kan tolka våra liv på vita duken. I den här antologin möts teologi, filosofi, sociologi, psykologi, filmvetenskap och litteraturvetenskap för att erbjuda verktyg att undersöka vad som är en av vår tids mest angelägna andliga frågor: Vem skriver manus till mitt liv?

Medverkande författare: Helen Andersson, Tomas Axelson, Lars Johansson, Maaret Koskinen, Maria Küchen, Göran Sahlberg, Ola Sigurdson och Astrid Söderbergh Widding.

Tomas Axelson (red) är religionssociolog och lärare i filmvetenskap vid Högskolan Dalarna.

Ola Sigurdson (red) är docent i systematisk teologi vid Göteborgs universitet.

Författare
(Red: Tomas Axelson och Ola Sigurdson.)
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Cordia, Scandbook 2005 Sverige, Örebro, Falun 332 sidor. ill. 22 cm